4 voorbeelden van innovatie in de zorg

In dit blog behandelen we het thema innovatie in de zorg. Met de stijgende zorgkosten en toenemende werkdruk voor de zorgsector, kan het niet anders dan dat de sector baat heeft bij innovatieve ontwikkelingen.

Innovatie binnen de zorg

Binnen de zorg zijn er door de jaren heen op verschillende vlakken innovaties ontstaan. Innovatie in de zorg richt zich op het verbeteren van patiëntenzorg door nieuwe producten en diensten te ontwikkelen. Deze innovaties kunnen bijvoorbeeld helpen bij het stellen van diagnoses, het monitoren van de conditie van patiënten of het verlenen van zorg op een efficiëntere manier.

Innovatie neemt zorgmedewerkers veel tijdrovend werk uit handen neemt. Door het ontwikkelen van systemen en portals kan informatie over een patiënt sneller worden geladen en administratief worden verwerkt. Dit scheelt tijd waardoor zorgmedewerkers zich kunnen richten op wat belangrijker is: patiënten van goede zorg voorzien.

Wat is telegeneeskunde?

Een belangrijk begrip binnen innovatie in de zorg is telegeneeskunde. Telegeneeskunde omvat alles wat op het gebied van zorg op afstand binnen de geneeskunde valt. Hierbij kan gedacht worden aan de gezondheidsstatus van patiënten monitoren, online (niet spoedeisende) consultaties houden, voorlichtingen geven, testuitslagen met medische beelden van röntgenfoto’s en MRI-scans delen, of het voorschrijven van medicatie.

Telegeneeskunde maakt gebruik van verschillende communicatietechnologieën, waaronder internet, mobiele apps en andere digitale platforms om deze diensten te leveren. Het biedt gemak, toegankelijkheid en efficiëntie in de gezondheidszorg, waardoor zowel patiënten als zorgverleners de voordelen plukken van de mogelijkheden van technologische innovatie.

Deze gezondheidszorg op afstand is niet beperkt tot het beschikbaar stellen van de mogelijkheden. Met het uitgeven van nodige wearables (draagbare apparaten), zoals het dragen van een hartslagmonitor of bloeddrukmeters, kunnen artsen op afstand informatie verzamelen. Patiëntgegevens zijn direct bekend bij zorgverleners waardoor er sneller gehandeld kan worden in het geval er verslechtering of verbetering plaatsvindt. Denk dan bijvoorbeeld aan het aanpassen van de dosering van medicatie. 

Kunstmatige intelligentie in de zorg

Het gebruik van kunstmatige intelligentie speelt ook binnen de zorgsector een grote rol. Kunstmatige intelligentie fungeert als een virtueel brein dat reageert en advies geeft op basis van beschikbare informatie uit datasets. Aan de hand daarvan kan het voorspellingen doen. Door het zelflerend vermogen van kunstmatige intelligentie traint het zichzelf om betere voorspellingen te doen.

In de zorg wordt kunstmatige intelligentie voornamelijk gebruikt bij het stellen van diagnoses, waar het dient ter ondersteuning van een arts. Met het gebruik van kunstmatige intelligentie kan een arts sneller en accurater de gegevens interpreteren doordat de tool de informatie op basis van algoritmes heeft verwerkt.

Kunstmatige intelligentie kan ook bijdragen aan het voorspellen van diagnoses aan de hand van preventieve symptomen om zo vroegtijdig een behandelplan op te stellen en eventuele verdere escalatie voorkomen.

Enkele voordelen van kunstmatige intelligentie in de zorg:

 • Diagnoses worden sneller gesteld
 • Een arts heeft sneller informatie tot zijn beschikking, gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek en betrouwbare data
 • Er is minder kans dat iets over het hoofd wordt gezien. Op basis van echo’s en scans kan een AI-tool nauwkeuriger kijken.

3D-printen in de zorg

Het ontstaan van 3D-printen is ook volop in ontwikkeling. Misschien heb je zelf al wel eens een 3D-printer gezien die een klein huisje maakte. Binnen de zorg wordt deze vorm van innovatie ook volop ingezet. Zo zijn er momenteel ontwikkelingen om medicatie te printen met een 3D-printer, waarmee het makkelijk wordt om persoonlijke doseringen voor te schrijven en ook wendbaar te zijn bij veranderende omstandigheden.

Robotica in de zorg

In de zorg wordt er veel gefocust op het succesvol implementeren van robotica die ondersteunen bij het uitvoeren van operaties. Bijvoorbeeld met de inzet van robotarmen kunnen operaties nauwkeurig worden uitgevoerd waardoor kans op inconsistentie wordt verkleind. Ook kunnen robots helpen bij het verlenen van verpleegkundige taken zoals het brengen van eten en medicatie.

Hoe wordt innovatie ingericht in de zorg?

Veel innovatie binnen de zorg komt van technologische innovatie. Binnen medische centra zijn afdelingen ingericht om innovatie te stimuleren. Hiermee kunnen we stellen dat ze een transformatie aan het ondergaan zijn richting een innovatieve organisatie.

Zo heeft bijvoorbeeld het Erasmus MC een Smart Health Tech Center opgericht waarin innovaties met kunstmatige intelligentie, robotica en monitoring worden getest, gevalideerd en geïmplementeerd om bij te dragen aan het organiseren van zorg. Het oprichten van innovatiegerichte afdelingen binnen een ziekenhuis is een goede stap richting het creëren van een innovatie-mindset en toont aan waarom innovatie belangrijk is. Innovatie biedt binnen de zorg veel voordelen en het is een noodzakelijke kans om te benutten.

Ook buiten zorginstanties worden er met grote regelmaat innovaties ontwikkeld die bijdragen aan de transformatie naar een digitale innovatieve wereld. Doordat veel innovaties gericht zijn op technologische innovatie is de markt ontzettend breed geworden en is de concurrentie groter dan slechts zorgaanbieders. Een voorbeeld van zo’n bedrijf is Philips, zij hebben meerdere radicale innovaties ontwikkeld op het gebied van cardiologie, radiologie, patiëntmonitoring en patiëntenconsultatie.

Uitdagingen van innovatie in de zorg

Hoewel innovatie veel voordelen heeft, zijn er ook een aantal voorbeelden van risico’s en uitdagingen in zorginnovatie.

 1. Privacy en beveiliging.
  Het delen en opslaan van gevoelige medische gegevens via digitale platforms kan leiden tot zorgen over privacy en databeveiliging. Het is cruciaal om robuuste beveiligingsprotocollen te implementeren om de privacy van patiënten te waarborgen.
 2. Regelgeving en compliance.
  De zorgsector is streng gereguleerd. Nieuwe technologieën moeten voldoen aan strikte regelgeving en normen, wat kan leiden tot complexiteit en vertraging in de implementatie.
 3. Kosten en financiering.
  Hoewel innovaties op lange termijn kostenbesparend kunnen zijn, vereisen ze vaak aanzienlijke initiële investeringen. Het verkrijgen van financiering en het rechtvaardigen van deze kosten voor stakeholders kan een uitdaging zijn.
 4. Integratie met bestaande systemen. 
  Het integreren van nieuwe technologieën met bestaande systemen en processen kan complex zijn. Incompatibiliteit tussen systemen kan de efficiëntie verlagen.
 5. Nieuwe benodigde kennis voor gebruik. 
  De nieuwe technologie moet eenvoudig te bedienen zijn zodat elke zorgmedewerker ermee kan werken. Het kan zijn dat her- of bijscholing nodig is.

In het kort

Innovatie in de zorgsector omvat geavanceerde technologieën zoals telegeneeskunde, kunstmatige intelligentie, 3D-printen en robotica. Dit verandert de manier waarop patiënten worden behandeld en verzorgd. Ondanks de belofte brengen deze innovaties uitdagingen met zich mee, variërend van privacy kwesties tot financiële obstakels. Het overwinnen van deze uitdagingen vereist niet alleen technologische vooruitgang, maar ook samenwerking tussen belanghebbenden, overzicht, planning en voortdurende educatie. Met de juiste aanpak en toewijding kunnen deze problemen worden opgelost, waardoor de zorginnovatie haar belofte van verbeterde, toegankelijke en efficiënte gezondheidszorg voor iedereen waar kan maken.

Meer leren over innovatie?

Bekijk dan ons trainingsaanbod. De competenties nieuwsgierigheid, creativiteit, en teamwork dragen aantoonbaar bij aan de innovatiekracht van teams. Daarom richting wij onze dienstverlening op deze competenties. In onze innovatie training leiden we je op tot all-round innovatie expert.

missie unicorn hub

Wij bieden trainingen aan die je in staat stellen zelfstandig te innoveren