Design Sprint Facilitator

Binnen 1 week van uitdaging naar innovatieve oplossing

Waarom een Design Sprint Facilitator?

Wekenlang vergaderen en discussiëren, continue terug naar het beginpunt, en in al die tijd niets concreet uitwerken. Herkenbaar? Heel frustrerend. Want hoe langer dat duurt, hoe minder er overblijft van de motivatie die je aan het begin van het traject had, en des te kleiner de kans dat je uiteindelijk iets creëert waar je klant blij van wordt. Een Design Sprint Facilitator helpt je om dit proces anders te laten verlopen.

Design Thinking legt de focus op in korte tijd een tastbaar en testbaar prototype uitwerken, bedacht vanuit de behoefte van de eindgebruiker. Traditioneel kan zo’n proces nog steeds lang duren. Maar de kracht zit ‘m juist in het doorpakken: een paar dagen gefocust werken en je concept valideren. De details komen daarna pas, als blijkt dat het concept daadwerkelijk waardevol kan zijn. Je kunt het dan verder uitwerken met bijvoorbeeld een Scrum team.

Om in een paar dagen tijd gefocust aan de slag te gaan, heb je houvast nodig. De Design Sprint 2.0 biedt je die houvast. Een reeks workshops zorgen ervoor dat je door de Design Thinking fases wordt geduwd: Empathize, Define, Ideate, Prototype en Test. In vier dagen tijd bedenk én valideer je, in een klein team, een concept. Zo kom je er snel achter welke innovatieve kansen er voor je liggen en welke daarvan de moeite waard zijn om verder uit te werken.

De Design Sprint is een echte pressure cooker: in een paar dagen ga je door een enorm chaotisch proces. Een ervaren facilitator is daarbij een must. Wanneer je die niet in huis hebt, helpen wij je graag uit de brand. Met hun ruime praktische ervaring weten onze coaches je soepel door de sprint te loodsen.

Wat doet een Design Sprint facilitator?

Een ervaren facilitator helpt je bij de voorbereiding, uitvoering en afronding van je Design Sprint. 

Voorbereiding 

Voordat je een Design Sprint uitvoert, zijn enkele praktische zaken relevant. Om te beginnen heb je een relevant onderwerp nodig: wat wil je bereiken met een Design Sprint? De facilitator helpt je op het juiste detailniveau een case voor te bereiden: niet te vaag en groots, maar ook niet te concreet. Je wil immers echt iets kunnen creëren tijdens de sprint, maar niet al vastzitten aan een vooraf bepaalde oplossing. 

Zodra een topic is bepaald, stellen we een team samen. De facilitator denkt mee over de benodigde relevante expertises en rollen voor deze specifieke Design Sprint. We zorgen ervoor dat een van de teamleden het benodigde mandaat heeft om als Decider op te treden. En als er belemmeringen optreden om vier dagen volledig beschikbaar te zijn voor de Design Sprint, faciliteren we dat die belemmeringen worden opgelost.  

Tot slot helpen we je met het voorbereiden van een geschikte ruimte, voorzien we je in alle benodigde materialen en helpen we je met het managen van de verwachtingen bij anderen. Zo kun je goed voorbereid de Design Sprint beginnen. 

Uitvoering 

De essentiële rol van een facilitator gedurende de Design Sprint is om de flow gaande te houden. De Design Sprint is een pressure cooker en dat betekent dat de focus continu ligt op doorgaan naar de volgende stap. Dat is niet altijd eenvoudig. Een facilitator houdt de timebox van alle workshops in de gaten, houdt iedereen energiek door op de juiste momenten energizers toe te passen of een pauze in te lassen, faciliteert gewenste discussies en wendt ongewenste discussies af. 

Tijdens de diverse opdrachten coacht de facilitator de deelnemers individueel. Het principe “together alone” zit in vrijwel elke workshop van de Design Sprint: je werkt eerst individueel wat uit, brengt dat in de groep en samen stemmen we waarmee we doorgaan. Voor de een is het uitwerken van ideeën gemakkelijker dan voor de ander. Voor sommigen is het daarom fijn om af en toe wat geholpen of uitgedaagd te worden, zodat iedereen mee kan in de snelheid van de Design Sprint. Onze facilitator zorgt ervoor dat we niemand verliezen in dit proces. 

Tot slot coachen we het team bij het uitdenken en uitwerken van het prototype en de test-opzet. Wat wil je écht testen op dag vier en wat heb je daarvoor nodig? We helpen je om naar de essentie van je concept te gaan; less is more. Maar je wil natuurlijk wel voldoende uitwerken om echt een test te kunnen doen. Onze praktische ervaring helpt om daarin de juiste afweging te kunnen maken. 

Afronding 

Tot slot faciliteren we het beantwoorden van de sprintvragen. Wat heb je geleerd met deze Design Sprint en wat wordt daardoor je volgende stap? We helpen je om te bepalen wat je met het geteste concept wil doen: verder uitwerken, afstoten, of een verdiepende slag maken met een vervolgsprint? Uiteraard begeleiden we je ook bij de terugkoppeling van je resultaten naar iedereen buiten het sprint team. 

Vrijblijvend contact met een Design Sprint facilitator?

 

We zijn te bereiken via 020 – 7009 871 of via onderstaand formulier.