Hoe start ik met technologische innovatie? [4 duidelijke stappen]

De samenleving ontwikkelt zich continu, zo vliegen technologische innovaties je om de oren. Van robot obers in Aziatische restaurants tot streamingdiensten zoals Netflix. Technologie is aanwezig op alle aspecten van de samenleving. Voortdurende ontwikkeling beïnvloedt niet alleen onze dagelijkse routines, maar vormt tevens de essentie van de toekomst. In dit blog duiken we dieper in de wereld van voortdurende verandering, waarbij we de onmisbare rol van technologische innovatie onder de loep nemen. Wat betekent het voor onze samenleving? Hoe blijft het ons verrassen, uitdagen en vormgeven? Wat als we ons onderdompelen in de grenzeloze mogelijkheden van technologische innovatie en ontdekken hoe het niet alleen ons heden, maar ook onze horizon verbreedt?

Wat is technologische innovatie?

Technologische innovatie is het ontwikkelen en/of verbeteren van de technologie in processen, producten of diensten. Hierbij kan gedacht worden aan software, robots en chips. Zo maken ze in Azië gebruik van robot obers in restaurants of is de huishoudhulp vervangen door een robot. Technologische innovatie beperkt zich echter niet alleen tot de IT-sector, maar is bijna in elke sector aanwezig. We gaan hier later verder op in en behandelen de aanwezigheid van een paar sectoren.

Technologische innovatie verschijnt in verschillende vormen

De vier innovatiesoorten die wij bij Unicorn Hub kennen zijn: incrementele, behoudende, disruptieve en radicale innovatie. Niet elke innovatie hoeft zo baanbrekend te zijn als een radicale innovatie. Innovaties die oorspronkelijk de markt hebben ontwricht en zich stapsgewijs blijven doorontwikkelen zijn ook belangrijk. Zo houd je het product relevant voor bestaande gebruikers en trek je wellicht nieuwe gebruikers aan. Het is namelijk zo dat naar mate een innovatie langer op de markt is, andere soorten consumenten worden aangesproken. Het verloop van innovatie langs de verschillende soorten consumenten wordt in de innovatie-adoptiecurve weergegeven en verder uitgelegd in de Diffusion of innovations theorie van Rogers.

Diffusions of innovations

De verschillende soorten innovatie:

 • Incrementele innovatie is het aanbrengen van kleine aanpassingen aan bestaande producten, processen of diensten. Dit wordt vooral gedaan om interessant te blijven voor klanten. Met betrekking tot technologie zou je hierbij kunnen denken aan het effectiever, efficiënter of gebruiksvriendelijker maken van je apps.
 • Behoudende innovatie, ook wel sustaining innovatie genoemd, heeft ook betrekking op het verbeteren van het huidige product, waarbij niet veel grote aanpassingen gedaan worden. Het gaat hier meer om het verbeteren, zoals het uitbrengen van een iPhone met een snellere chip.
 • Disruptieve innovatie gaat over het uitbrengen van een nieuw product of dienst dat de markt gaat ontwrichten. Het zijn geen innovaties die nieuwe markten ontdekken, maar wel voldoende impact hebben om het gedrag aan te passen. Een voorbeeld hiervan is de ontwikkeling van streamingdiensten zoals Netflix. Traditioneel werden films gehuurd, maar met deze technologie was dat niet langer nodig en hebben mensen vanaf huis een groot aanbod aan films en series ter beschikking.
 • Radicale innovatie gaat over het lanceren van een baanbrekende innovatie dat nieuwe markten ontdekt en zoveel impact heeft dat mensen hun manier van doen aanpassen. Een voorbeeld hiervan is de ontdekking van het internet waarop je dit blog aan het lezen bent.
Innovation_Matrix

Waarom is er veel innovatie in de technologische sector?

Zoals je misschien weet, is innovatie overal om ons heen. In deze snel veranderende wereld is het bijna een vereiste om te innoveren. Alleen hoe doe je dat? Hoe word je een innovatieve organisatie? Door bezig te zijn met innovatie blijf je relevant voor oude en nieuwe klanten.

Sinds eind vorige eeuw heeft technologie grote ontwikkelingen doorgemaakt. Even ter referentie, internet is pas sinds 1993 toegankelijk voor de mens. Daarmee is het gebruik en de mogelijkheden daarvan exponentieel toegenomen. Zo zijn apps als Netflix en Spotify niet meer weg te denken, maar 10 jaar geleden bestonden ze nog niet. Technologie speelt dus een prominente rol in het huidige dagelijkse leven.

Bovendien kunnen we bijna geen dag overleven, zonder enige vorm van technologie te gebruiken. Dat is niet erg, want technologie biedt ons veel voordelen. Beeld je eens in hoe jouw werkzaamheden efficiënter verlopen nu er meer technologie wordt gebruikt. Welke kleine taken hoef je niet meer zelf te doen, maar gebeuren nu met een druk op de knop? Deze transformatie naar digitalisering wordt gedreven door innovatie.

Daarnaast opereren technologiebedrijven in een snel veranderende omgeving en moeten zij snel reageren op nieuwe ontwikkelingen. Groei en bijbenen is heel erg belangrijk in deze competitieve sector.

Voorbeelden van technologische innovaties

Technologische innovaties dragen bij aan het automatiseren en optimaliseren van bedrijfsprocessen. De technologische sector loopt op veel vlakken voor als het om innovatie gaat. Technologie is voor veel zaken de drijfveer geworden.

Enkele bekende voorbeelden hiervan zijn:

 • Virtual reality
 • Drones
 • 3D printen
 • Kunstmatige intelligentie
 • Augmented reality

Technologische innovatie en maatschappelijke kwesties

Een aspect waar technologische innovatie een grote rol speelt, is op het gebied maatschappelijke kwesties. Innovatie die betrekking heeft op het leveren van een positieve impact op deze vraagstukken wordt sociale innovatie genoemd. Hierbij worden thema’s zoals armoede, ongelijkheid en klimaatproblemen aangepakt. De laatste jaren is er een behoorlijke slag gemaakt met het lanceren van innovaties die bijdragen aan groene energie, verduurzaming en afvalvermindering.

Een interessant voorbeeld van een technologische sociale innovatie is het maken van ramen die ook als zonnepanelen dienen. Ubiquitous Technology heeft ramen ontwikkeld waar zichtbaar licht doorheen gaat, maar infrarood licht absorbeert en omzet in elektriciteit. Het bedrijf zegt dat de zonneramen tot 30% van de stroombehoefte van een gebouw kunnen genereren.

Een ander voorbeeld is African Teen Geeks. Zij gebruiken de kracht van kunstmatige intelligentie om kinderen in Afrika de nodige skills te leren op het gebied van wetenschap, technologie, engineering en wiskunde. Dit verwezenlijken ze door middel van een platform genaamd MsZora en is geschikt voor scholieren ongeacht hun sociaaleconomische omstandigheden.

De rol van technologie in de gezondheidszorg

Ook binnen de gezondheidszorg is technologie een veel grotere rol gaan spelen. Veel ontwikkelingen zijn op het gebied van telemedicine. Patiënten hebben remote toegang tot een zorgverlener voor onder andere eerste consulten, preventieve zorg, medicatiebeheer en nazorg.

Dankzij geavanceerde technologieën worden medische doorbraken in een sneller tempo gelanceerd. Eén van de redenen hiervoor is de coronacrisis die veel druk legde op de gezondheidszorg, waardoor innovatie een slag kon slaan binnen de sector.

Een voorbeeld van telemedicine is het Deense My E-hospital van Netcompany. Zij hebben een online patiënten-managementsysteem ontwikkeld waarmee patiënten vanaf een afstand hun gezondheidstoestand kunnen meten en deze door middel van een app doorgeven aan het ziekenhuis. Vervolgens worden deze metingen met een algoritme beoordeeld.

Wat is de toekomst van technologische innovatie?

Dankzij de snelle opeenvolgende ontwikkelingen, is het normaal om te speculeren over wat eventueel de toekomst gaat zijn. Bedenk maar eens dat veel hedendaagse voorwerpen onmisbaar zijn, die 10 jaar geleden helemaal nog niet bestonden.. Futuroloog Thomas Frey heeft in 2016 een lijst opgesteld, waarvan een aantal al zelfs genormaliseerd zijn.

Van deze lijst hebben voornamelijk de voorspellingen op het gebied van kunstmatige intelligentie hun zaadjes geplant.

Het afgelopen jaar heeft technologische innovatie een enorme sprong gemaakt op het gebied van kunstmatige intelligente. Een voorbeeld hiervan is Chat GPT, deze innovatieve tool scant razendsnel het internet en komt met persoonlijke suggesties op bijna al je vragen. Denk hierbij aan vragen zoals “Ik ga op vakantie naar Toscane. Heb je een 3-daagse planning voor mij?” of “Ik heb een diner met vrienden. Wat zijn culinaire vleesgerechten met bijpassende muziek?”. Het is dan ook niet gek om te bedenken dat deze tool een belangrijke rol gaat spelen in de toekomst.

Kunstmatige intelligentie in zijn geheel zal een grotere rol gaan spelen in onder andere productie, transport, zorg, onderwijs en klantenservice. Waarbij met name in de zorg en productie met veel meer nauwkeurigheid gewerkt kan worden.

Ook interessant: blijf technologisch voorop lopen en leer programmeren via Hypebright

Gewetensvraag: wat is jouw verwachting voor technologische innovatie?

Hoe start je met technologische innovatie?

 Technologische innovatie vormt niet alleen de motor achter vooruitgang, maar ook de sleutel tot blijvende relevantie in een wereld die constant evolueert. Hoe start je met dit complexe en steeds veranderende proces?

 1. Definieer je Innovatiestrategie:

Begin met het vaststellen van je doelen en verwachtingen. Overweeg of je een bestaand product wilt uitbreiden of juist een Big Hairy Audacious Goal (BHAG). Denk na over het type innovatie dat het beste past bij je bedrijf, of het nu om productinnovatie gaat of om een vernieuwing van de bedrijfsstructuur. Gebruik modellen zoals het 10 Types of Innovation van Doblin en de Ansoff groeistrategie voor inspiratie.

 1. Marktanalyse:

Technologische innovaties verouderen snel, vooral gezien de intense concurrentie in deze sector. Voer een marktanalyse uit om trends te begrijpen en te voorkomen dat je innovatie snel achterhaald raakt. Ken je concurrenten en houd hun ontwikkelingen nauwlettend in de gaten.

 1. Creatieve ideeën genereren:

Met een goed begrip van de markt, organiseer een brainstorm om nieuwe ideeën te genereren. Gebruik technieken zoals een mindmap en het waardepropositie canvas om de ideeën te structureren en te verfijnen.

 1. Prototyping en experimenteren:

Zet je beste ideeën om in low-fi prototypes. Gebruik methoden zoals Scrum, Kanban of Agile Stage Gate model om je innovatie te ontwikkelen. Test je prototype in de praktijk, verzamel feedback en blijf itereren. Innovatie staat immers nooit stil.

Door deze stappen te volgen, zet je de eerste stappen op weg naar technologische innovatie. Het proces is dynamisch en vereist voortdurende aanpassing aan veranderende marktomstandigheden en klantbehoeften.

In het kort

Technologische innovatie verwijst naar de ontwikkeling en implementatie van nieuwe of verbeterde technologieën, processen, producten of diensten. Dit heeft als doel het oplossen van problemen, het creëren van nieuwe mogelijkheden, het verbeteren van bestaande processen, en het voldoen aan specifieke behoeften van mensen, bedrijven of de samenleving als geheel.

Technologische innovatie speelt een cruciale rol in economische groei, verbetering van de levenskwaliteit, oplossing van maatschappelijke problemen en het stimuleren van concurrentie tussen bedrijven en landen. Het kan voortkomen uit experimenten, ontdekkingen, of gewoon uit creatieve ideeën die worden omgezet in praktische toepassingen. Innovatie is vaak de drijvende kracht achter vooruitgang in verschillende sectoren van de samenleving.

Als je jezelf afvraagt hoe je kunt beginnen met technologische innovatie, onthoud dan: het begint met een doel, en de bereidheid om te leren en te experimenteren. Definieer je innovatiestrategie, begrijp de markt, genereer creatieve ideeën en blijf prototypen en experimenteren. Innovatie is een reis, geen bestemming, met als drijver DOEN, DOEN, DOEN.

Meer leren over innovatie?

Bekijk dan ons trainingsaanbod. De competenties nieuwsgierigheid, creativiteit, en teamwork dragen aantoonbaar bij aan de innovatiekracht van teams. Daarom richting wij onze dienstverlening op deze competenties. In onze innovatie training leiden we je op tot all-round innovatie expert.

missie unicorn hub

Wij bieden trainingen aan die je in staat stellen zelfstandig te innoveren