Verhaallijn: wat is het + voorbeelden

We hebben het allemaal wel eens meegemaakt: een spreker die zo boeiend vertelt dat je al na een paar minuten helemaal meegenomen wordt. Na afloop wil je meteen aan de slag met de nieuwe ideeën en inzichten die je hebt opgedaan. Deze sprekers weten hun publiek te boeien, zonder dat iemand afgeleid raakt. Het lijkt wel of ze een speciale gave hebben, een natuurlijk charisma dat je hebt of niet. Maar in werkelijkheid hebben ze allemaal één ding gemeen, iets wat iedereen kan leren: een sterke verhaallijn neerzetten.

Wat is een verhaallijn?

Een verhaallijn is een aaneenschakeling van gebeurtenissen die tezamen iets vertellen. De gebeurtenissen zijn aan elkaar gerelateerd en daarmee vormt zich een samenhang. De verhaallijn is dus de rode draad van het verhaal. Natuurlijk komen er veel meer elementen bij een goed verhaal kijken, zoals humor, de juiste intonatie en andere vocale aspecten. Maar het belangrijkste aspect is de verhaallijn zelf. Zonder een krachtige verhaallijn valt jouw verhaal al snel om. Je hebt een stevig fundament nodig, en dat is waar een verhaallijn voor zorgt.

De verhaallijn geeft daarnaast richting, zodat de luisteraar door het verhaal heen aan de hand wordt meegenomen. In dit blog vertellen we je meer over wanneer een verhaallijn krachtig is, wat de bouwstenen van een goed verhaal zijn, en eindigen we met een voorbeeld van een sterke verhaallijn.

In dit blog lees je: 

Wanneer is een verhaallijn krachtig?

In de blogs Wat is storytelling en De 8 storytelling techniques  heb je al veel kunnen lezen over de opbouw, kenmerken en structuur van storytelling. Onderdeel van storytelling is de verhaallijn zelf. Waarom is een verhaallijn nu zo krachtig en dus belangrijk? Een goede verhaallijn zorgt voor:

  • Betekenis: losse flodders, chaotische situaties, complexe ideeën of abstracte concepten krijgen een samenhang en worden daardoor betekenisvol.
  • Herkenning creëren bij de medemens: dankzij inleving speelt een goede verhaallijn in op herkenbare emoties of dagelijkse beslommeringen waar de medemens mee te maken heeft.
  • Emotionele reacties: een goede verhaallijn kan de emotionele curve raken en emoties aanwakkeren, zoals vreugde, spanning, verdriet, enthousiasme of empathie.

Hoe maak je een verhaallijn krachtig?

Een verhaallijn maak je krachtig door de juiste elementen te gebruiken. Zo zijn er een aantal onderdelen die altijd een rol spelen:

  1. Omstanders, personages of andere invloeden: hoe interessanter de personages, hoe meer betrokkenheid. Je kent het vast wel: ‘ik zit op het puntje van mijn stoel’. Dat is nu precies wat je zonder interessante personages niet kunt uitlokken.

2. Worsteling: zonder worsteling is er vaak geen spanning. Een conflict zorgt voor een vervolg, want de obstakels zullen overwonnen moeten worden. 

3. Verandering: In een verhaallijn zit een duidelijke opbouw en ook een vorm van groei. Door een structuur te hanteren van introductie naar climax naar inzicht, zorg je dat je hier zo goed mogelijk invulling aan geeft.

4. Kernboodschap: Zorg voor een duidelijke en betekenisvolle boodschap. Ergens in het verhaal moet dit voor zich spreken of letterlijk worden verteld. Vaak wordt de boodschap aan het einde van het verhaal duidelijk voor het publiek.

5. Beeld zoveel mogelijk uit: Geef ruimte aan het publiek om een eigen invulling te hebben. Zaken te letterlijk vertellen slaat de fantasie en emotie soms plat. Speel in op de juiste zintuigen en emoties door verbeelding te gebruiken. 

6. De eerste en de laatste minuten: Uit psychologisch onderzoek blijkt dat we vaak het begin en het einde van een verhaal het beste onthouden. Deze twee momenten zijn daarom essentieel. Hoe pak je je publiek bij de eerste minuten, zodat ze je aandacht hebben? Begin je met een shockerend statement, of maak je een rake grap?

Ook de laatste minuten zijn van belang Rond je het verhaal echt af of geef je met een open einde ruimte aan de luisteraar om het verhaal zelf af te maken? 

Voorbeeld van een sterke verhaallijn

Om je een goed beeld te geven van hoe een sterke verhaallijn er precies uitziet, hebben we hieronder een voorbeeld voor je. Dit voorbeeld gaat over de bekende film The Holiday.

Personages

Deze film gaat over twee vrouwen die in andere continenten wonen en van huis wisselen. Iris is een Britse journalist en ongelukkig verliefd op haar collega Jasper, die haar liefde niet beantwoordt. Amanda Woods, een succesvolle filmtrailermaker in Los Angeles, ontdekt dat haar vriend haar bedriegt en beëindigt de relatie. Beide vrouwen voelen de behoefte aan een frisse start en besluiten via een online huizenruilwebsite tijdelijk van woning te wisselen.

 

De worsteling

Iris verhuist naar Amanda’s riante villa in Californië en Amanda in Iris’ charmante cottage op het platteland van Engeland. Ze hopen hiermee hun problemen achter zich te laten en tot rust te komen. Maar hun nieuwe omgeving brengt onverwachte ontmoetingen met zich mee.

 

Obstakels

Beide vrouwen worden geconfronteerd met obstakels. Iris moet leren om afstand te nemen van haar ongezonde gevoelens voor Jasper, terwijl Amanda worstelt met haar angst om zich emotioneel open te stellen. Door hun ervaringen in een andere omgeving leren ze niet alleen over zichzelf, maar ook over wat ze echt willen in het leven.

 

Verandering

Iris ontmoet Amanda’s buurman Arthur Abbott, een gepensioneerde scenarioschrijver uit Hollywood. Hij inspireert haar om meer zelfrespect te hebben en haar leven in eigen handen te nemen. Ze raakt ook bevriend met Miles, een vriendelijke en creatieve componist, met wie ze een diepe band opbouwt. Amanda ontmoet Graham, Iris’ charmante broer, die weduwnaar is en twee jonge dochters heeft. Ondanks hun aanvankelijke twijfels over een langdurige relatie, groeien ze naar elkaar toe en ontdekken ze een onverwachte chemie.

 

Slot

Aan het einde van hun verblijf kiezen Iris en Amanda voor eigen geluk. Iris besluit haar gevoelens voor Jasper los te laten en omarmt haar nieuwe connectie met Miles. Amanda overwint haar angst en kiest ervoor om haar relatie met Graham een kans te geven. De film eindigt met beide vrouwen en hun geliefden die samen Kerstmis vieren in Engeland, vol hoop en nieuwe mogelijkheden.

 

Kernboodschappen

zelfliefde, nieuwe kansen, vriendschap, verbinding en liefde

storytelling

In het kort

Een krachtige verhaallijn is essentieel voor een goed verhaal. Het verbindt gebeurtenissen en geeft richting, waardoor de luisteraar meegenomen wordt op een boeiende reis. De verhaallijn maakt abstracte ideeën betekenisvol, creëert herkenning en roept emotionele reacties op. Om een verhaallijn krachtig te maken, zijn er verschillende elementen belangrijk: interessante personages, spanning door worsteling, verandering en groei, een duidelijke kernboodschap, het gebruik van beelden en verbeelding, en een sterke opening en afsluiting. Deze bouwstenen zorgen ervoor dat het verhaal de juiste impact heeft op jouw publiek.

Meer leren over innovatie?

Bekijk dan ons trainingsaanbod. De competenties nieuwsgierigheid, creativiteit, en teamwork dragen aantoonbaar bij aan de innovatiekracht van teams. Daarom richting wij onze dienstverlening op deze competenties. In onze innovatie training leiden we je op tot all-round innovatie expert.

missie unicorn hub

Wij bieden trainingen aan die je in staat stellen zelfstandig te innoveren