De term “out of the box denken” wordt vaak op de werkvloer gebruikt. Misschien heb je het zelf wel eens gebruikt in een brainstormsessie. De vraag is echter, is deze term wel helemaal correct? In dit blog wordt uitgelegd wat we hiermee bedoelen. Daarnaast krijg je tips over hoe je creativiteit kunt stimuleren om ingenieuze inzichten te krijgen.
Wat is out of the box denken?
Out of the box, een term die veelal bij brainstormen wordt gebruikt om op die manier tot ideeën te komen. Out of the box denken betekent anderen aanmoedigen om het probleem op een andere manier te bekijken. Het idee is dat je creativiteit aanboort en innovatief blijft ten opzichte van je concurrenten. Out of the box denken is dus een proces om tot creatieve, innovatieve en ongelimiteerde inzichten te komen.
Out of the box denken gaat ook vaak gepaard met het lateraal denken. Deze manier van denken laat het traditionele manier van denken los. Dit houdt in dat je gedachte niet lineair van probleem naar oplossing gaat. Wat we hiermee willen uitleggen, is dat je als het ware met een omweg gaat denken en meer opties toestaat. Je focus ligt op het bedenken van indirecte en creatieve manieren om een probleem op te lossen. Met deze manier van denken proberen bedrijven een betere marktpositie te verkrijgen. Kan iedereen out of the box gaan denken? Zeker. In ons blog over creative problem solving gaan we hier verder op in.
Alleen is out of the box denken wel echt innovatief? Als we dit letterlijk naar het Nederlands vertalen, komen we bij ‘uit de doos denken’. Dit betekent dat de oplossing of eindproduct alleen nog maar uitgepakt hoeft te worden. Het voorwerk om tot deze oplossing of het product te komen, is dus al voor jou gedaan. Niet heel creatief eigenlijk. Om een alternatief aan het licht te brengen, kun je ook refereren aan de toepasselijkere ‘outside the box’. De nuance tussen deze twee termen is dat outside of the box letterlijk ‘naast de doos’ betekent. Deze term is mogelijk relevanter als je echt iets innovatiefs zoals een nieuw winstgevend product wilt neerzetten.
Hoe kun je outside the box denken?
Voor de één is outside the box denken makkelijker dan voor de ander. Haast jezelf niet, want creativiteit komt wanneer het komt. Toch zijn er manieren waarop je jouw creativiteit kunt stimuleren. Enkele van deze tips zijn.
Tip 1: doe andere dingen
Misschien klinkt het heel gek, maar het kan juist heel goed helpen om andere dingen te gaan doen. Hiermee stap je uit je normale patroon en bekend terrein. Dit dwingt je om andere skills toe te passen, in plaats van op de automatische piloot door te gaan.
Het kan bijvoorbeeld goed helpen om wat nieuws te gaan leren. Hiermee word je gedwongen om je hersenen op een andere manier aan het werk te zetten en stimuleer je het creatief denken.
Tip 2: praat met anderen
Door met anderen te praten over zaken die niet helemaal soepel verlopen, geef je jezelf de mogelijk om de perspectieven van anderen te zien. Het verrijkt je kennis en tijdens het praten met anderen kun je erachter komen wat nog meer zou kunnen bijdragen aan je project/probleem. Ook kan het ertoe leiden dat je ontdekt dat je volkomen op het verkeerde pad zit.
"Overleg ook met anderen vanbuiten je vakgebied,
zij zitten minder vast in dezelfde gedachten als jij."
Tip 3: loop een rondje
Wil je creativiteit stimuleren? Ga naar buiten. Uit onderzoek van Oppezzo en Schwartz van Stanford University is gebleken dat je creativiteit kunt stimuleren door te gaan bewegen. De uitkomst van het onderzoek is dat er meer ideeën worden gegenereerd wanneer mensen actief zijn. Door een rondje te gaan lopen, kom je even uit de sleur van het kantoor en zie je nieuwe dingen. Daarnaast is de sfeer buiten het kantoor vaak meer ongedwongen en kun je je geest de vrije loop laten.
"Wist je dat Steve Jobs en Mark Zuckerberg veel van
hun meetings en brainstormsessies lopend deden?"
Tip 4: versimpel het
Mensen komen vaak vast te zitten in hun eigen gedachten. Zeker als het complexe taken zijn. Ga na voor jezelf hoe je het aan een kind zou uitleggen. Hierdoor trigger je je zelf om het simpel te houden. Het zou ook kunnen helpen door een mindmap te maken van woorden die over je onderwerp gaan.
Iedereen kan out of the box denken
Out of the box denken is een term die vaak wordt genoemd in situaties waarin je tegen een obstakel aanloopt. Door simpelweg de kwestie te herformuleren en in plaats van kwesties te benaderen als ‘waarom werkt het niet?’ kun je er ook naar kijk en te benaderen als ‘hoe gaat het wel werken?’ kun je op hele andere en geschikte inzichten komen.
Wil jij begeleiding in het leren van creatief denken? Dan is onze Creatief Denken Training wat voor jou. Tijdens deze training begeleiden we jou in het aanleren van methoden om creativiteit te stimuleren.