Wat is een mindmap?

Je hebt vast wel eens van een mindmap gehoord of misschien vraag je je af wat het nu precies is. Een mindmap is een geschikte manier om bijvoorbeeld een nieuw project op te starten of een oplossing voor een (complex) probleem te creëren. Wellicht heb je zelf wel eens een mindmap in elkaar gezet. Alleen hoe maak je nu een goede mindmap? Er bestaan verschillende technieken om de effectiviteit van een mindmap te vergroten. Wil je weten hoe? Je leest er meer over in dit blog.  

Wat is een mindmap?

Voordat we je overspoelen met allerlei tips en technieken, is het goed om eerst het concept van een mindmap te introduceren. Een mindmap is een manier om overzichtelijk je gedachtegang in kaart te brengen. Hierbij kan je denken aan het visualiseren van de gedachtegang van je hersenen en hoe je bepaalde inzichten hebt gekregen

Door het maken van een mindmap activeer je het creatieve brein en kun je complexe informatie makkelijker onthouden, problemen sneller oplossen en nieuwe innovaties bedenken. Daarnaast draagt het maken van een mindmap bij aan het leggen van verbanden, zonder dat je hier veel tekst en uitleg aan hoeft te geven. 

Een ander voordeel is dat de informatie makkelijker te verwerken is. Vaak wordt een mindmap bij het brainstormenprojectmanagement, organisatie van aantekeningen, strategiebepalingen en business planning ingezet. 


Hoe ziet een mindmap eruit?

Mindmaps komen in allerlei verschillende vormen en versies voor. De één is uitgebreider dan de ander, dit hangt van het onderwerp van de mindmap. Je kunt een mindmap bijvoorbeeld als een landkaart zien en je met het onderwerp ‘Wereld’ begint. Dit breidt je uit met de continenten, die bestaan weer verder uit landen, deze landen hebben weer steden, die steden hebben weer wijken en straten. Uiteindelijk heb je de wereld heel schematisch en op een natuurlijke wijze gecategoriseerd. 

mindmap

Alle mindmaps beginnen met een centraal onderwerp. Deze wordt in het midden van het blad geschreven of getypt. Vanuit daar worden deelonderwerpen en sub-deelonderwerpen bedacht. Hoe deze er echter uitzien is aan jezelf. De mindmap moet namelijk overzichtelijk voor jou en jouw stakeholders zijn. 

Hoe maak je een mindmap?

Een mindmap is een diagram welke met een centraal onderwerp start. Stapsgewijs breidt het diagram zich uit in de vorm van een boomstructuur waarin elke vertakking een deelonderwerp weergeeft. Hoewel er geen verplicht template van een mindmap is, zijn er wel aanbevolen stappen waarop een mindmap wordt gemaakt. Zo breng je alle relevante informatie simpel in kaart. 

Enkele zaken kun je gebruiken om een goede mindmap te maken:  

  • Begin met het centrale onderwerp in het midden. 
  • Maak een logische opbouw. 
  • Werk vervolgens op basis van relevantie naar de randen toe. 
  • Gebruik verschillende kleuren voor de deelonderwerpen, zo kun je gemakkelijk zien wat bij elkaar hoort. 
  • Je kunt ook afbeeldingen of tekeningen toevoegen om verder uit te leggen wat je bedoelt.  

5 Praktische tips

  1. Neem de tijd, zie het als een continu ontwikkelproces omdat de eerste aanzet de mogelijkheid biedt voor een iteratie naar een betere versie. 
  2. Voor complexere onderwerpen is het goed om met meerdere mensen aan een mindmap te werken. Creativiteit werkt namelijk goed wanneer er input vanuit verschillende invalshoeken komt.  
  3. Gebruik tekst en beeld om verschillen duidelijk te maken. Het midden/centrum is het belangrijkst en het vertrekpunt. Vanuit het midden werk je naar buiten toe. 
  4. Gebruik steekwoorden in plaats van lange uitgebreide zinnen.  
  5. Om te voorkomen dat je niet met je mindmap uitkomt, kun je de woorden boven de lijnen zetten. Naast dat dit ruimtebesparend is, bevordert het ook de vloeiende beweging van de mindmap.  

Varianten van de mindmap

Een andere manier om ideeën rondom een onderwerp in kaart te brengen is door het maken van een woordspin. Het verschil tussen een woordspin en een mindmap is dat laatstgenoemde uitgebreider en overzichtelijker is. In een woordspin worden er synoniemen of begrippen bij het onderwerp genoteerd, zonder dat deze vertakken op deelonderwerpen.

Meer leren over innovatie?

Bekijk dan ons trainingsaanbod. De competenties nieuwsgierigheid, creativiteit, en teamwork dragen aantoonbaar bij aan de innovatiekracht van teams. Daarom richting wij onze dienstverlening op deze competenties. In onze innovatie training leiden we je op tot all-round innovatie expert.

missie unicorn hub

Wij bieden trainingen aan die je in staat stellen zelfstandig te innoveren